Træning af knæk, tilbagegang, stjerner m.m.
Stjerne
En stjerne er, når du stopper et sted i skoven, og det sted du står nu er midtpunktet i stjernen. Herefter laver du 5-6 ben ud i forskellige retninger, hvor hvert ben er 15-20 meter langt.
Hvis vi igen analyserer en stjerne, er dette moment blot 5-6 spidse knæk, og hvis hunden har lært at løse et spidst knæk, skal den blot lære, at der kan være flere spidse knæk, det samme sted på sporet.
Derfor skal hunden nu blot søge ud i ét af stjernens ben, og når færten stopper, skal den vende om og forsøge, om det bliver bedre ved det næste ben i stjernen osv. Afhængig af, hvor udgangen i stjernen ligger, skal hunden ud og undersøge flere ben, inden den finder det rigtige ben, som fører ud af stjernen, og videre på sporet.
Det er ikke ligegyldigt, i hvilket ben du fortsætter ud af stjernen, for hvis du lægger udgangen af stjernen, i direkte forlængelse af din indgang til midten af stjernen, sker der ofte det, at hunden blot går direkte gennem stjernen og videre.
Derfor anbefaler jeg, at du træningsmæssigt altid lægger udgangen af stjernen i ét af de bagudrettede ben.
Når din hund arbejder i en stjerne på en prøve, kan det godt som hundefører (som ikke kender sporforløbet) virke meget forvirrende. Giv derfor hunden god tid til at løse denne færtforvirring - stol på hunden.
Nogle hunde løser stjernen ved at søge ud i alle benene, indtil udgangen findes, mens min erfaring er, at når hunden træningsmæssigt har fået lidt erfaring, og derfor har løst en stjerne mange gange, søger hunden efter udgangen i den ydre periferi (ydergrænsen af hele stjernen).
Ikke to hunde er ens, og om hunden løser opgaven på den ene eller den anden måde, er i min optik ligegyldigt, bare den løser opgaven.
Hvis du som hundefører er til prøve eller på en praktisk eftersøgning og kommer til en færtforvirring som en stjerne, rundgang eller andet, og hunden ikke umiddelbart kan løse opgaven, gør du klogt i lige at stoppe op og samle tankerne, i stedet for at lade hunden køre træt i den færtforvirring, den arbejder med.
Lad hunden få 5-10 minutters pause, lidt vand hvis det er varmt og begynd herefter at ringe rundt på ydersiden af hele den færtforvirring, som hunden forgæves har arbejdet på.
På et eller andet tidspunkt, vil du i den 360º store cirkel du går med hunden, krydse udgangen fra stjernen (færtforvirringen), og hvis hunden ikke er kørt træt, vil den tage sporet op igen, når den krydser det.
Træningsmæssigt skal du lade benene i stjernen blive længere og længere, efterhånden som hunden bliver mere og mere sikker. Du kan lave hvert ben 50-100 meter lange (eller længere), for i bund og grund, er hvert ben i en stjerne, blot en mere eller mindre lang tilbagegang.
Sørg for tydeligt at markere midten af stjernen på dine træningsspor. Jeg plejer på et stød eller sten i skoven, at lægge to mindre grene i et kryds.
Afsnit i dette kapitel
- Færtforvirringer
- Knæk
- Knæk ved den "forkerte" metode
- Knæk ved den "rigtige" metode
- Tilbagegang / stifinderfod
- Stjerne
- Rundgang
- P-spor
- Veksler
- Terrænskifte / skovveje
- Grøfter
- Levende klovvildt på sporet
- Anskudssted
- Markering af pyrschtegn del 1
- Markering af pyrschtegn del 2
- Implementer pyrschtegn og sårlejer i et sporforløb
- Opsøget
- En hvalp som lige skulle læse manualen
- Selvstændigheden
- Lydighed contra sporlydighed
- Vigtigheden af et godt førerforhold
- Den vigtige kontaktøvelse
- Sporlydighed
- Sit / dæk på sporet
- Verharren
- Hetzen
- Hetzhunde er ikke schweisshunde
- En svær egnetheds-prøve-hetz
- Mandoms-Hetz-Prøven
- Forskellen på "kunstige spor" og "rigtige schweissspor"
- Kunstige udlagte spor
- Rigtige schweissspor
- Færtbilleder
- Sammenkoblingen af "kunstige / rigtige" spor
- Øg gradvis sværhedsgraden på træningssporene
- Kold - sund - fod
- Hvor tit skal jeg eller bør jeg træne spor