Træning af knæk, tilbagegang, stjerner m.m.
Færtforvirringer
Når man først er kommet godt i gang med at udlægge spor med tilbagegange, stjerner og andre færtforvirrende tiltag, overraskes man gang på gang over, hvor meget hundene egentlig kan udrede
Når hvalpen/unghunden uden problemer kanudrede et 3-4 timer gammelt 3-400 meter langt færtskospor (uden schweiss på klovene), udlagt
uden knæk men som slangegang, begynder jeg at arbejde med forskellige former for ”færtforvirringer” på sporet. Men det kræver at hvalpen/ unghunden arbejder meget sikkert på et udlagt 3-4 timer gammelt og 3-400 meter langt slangespor.
Jeg har endnu ikke præsenteret hvalpen /unghunden for vinkelrette knæk, tilbagegange eller andre svære momenter på sporet, hvorfor sporene indtil nu har snoet sig rundt i skoven i store buer (ikke lige stræk).
Jeg foretrækker at arbejde med de forskellige ”færtforvirringer” som knæk, tilbagegange, stjerner, rundgange, grøfter, p-spor, vejoverførsler, terrænskifter m.m., inden jeg begynder at lægge længde på sporene. Dette gør jeg, fordi jeg i denne periode, arbejder med en hvalp/unghund, som har sværere ved at holde koncentrationen i længere tid ad gangen, hvilket de lange spor kræver.
Hvis hvalpen eller unghunden ikke kan løse de forskellige former for ”færtforvirringer”, den udsættes for på et f.eks 300 meter langt spor, bliver det bestemt ikke bedre, fordi man øger længden påsporet til f.eks. 600 meter.
Når jeg lægger spor til mine schweisshunde, beslutter jeg hver gang, før jeg lægger sporet, hvilken ”færtforvirring” eller ”element” jeg vil arbejde med på dette spor. Jeg ved selvfølgelig, hvad der er hvalpens eller unghundens stærke og svage sider, og arbejder derfor ikke så meget med hundens stærke sider. Derimod gør jeg meget ud af at arbejde med hundens svage sider, altså de ”færtforvirringer”, hvor hunden endnu ikke har knækket koden.
Det er meget sjældent, jeg lægger et spor, hvor jeg har alle de forskellige momenter med på sporet.
Dette betyder at jeg sjældent lægger et spor som indeholde både knæk, tilbagegange, stjerner, rundgange, p-spor osv. Ligesom jeg meget sjældent lægger et spor formet som et prøvespor.
Derimod arbejder jeg ved at træne i momenter, og hvis jeg har besluttet at det næste spor skal momentet (temaet) være spidse knæk, lægger jeg et spor med f.eks. 10-12 spidse knæk.
Hvis momentet på det næste spor skal være tilbagegange, lægger jeg et spor med 10-12 tilbagegange osv.
Hvis man fra starten begynder at indlægge alle de forskellige momenter som knæk, tilbagegange, stjerner, rundgange m.m. på sporet, og hvalpen/unghunden ikke har knækket koden til løsningen af de enkelte momenter, bliver sporudredningen ofte et usikkert rodet spor.
Dette er årsagen til at jeg sjældent jeg kobler alle momenterne sammen på et spor under oplæringen af hvalpen/unghunden.
Afsnit i dette kapitel
- Færtforvirringer
- Knæk
- Knæk ved den "forkerte" metode
- Knæk ved den "rigtige" metode
- Tilbagegang / stifinderfod
- Stjerne
- Rundgang
- P-spor
- Veksler
- Terrænskifte / skovveje
- Grøfter
- Levende klovvildt på sporet
- Anskudssted
- Markering af pyrschtegn del 1
- Markering af pyrschtegn del 2
- Implementer pyrschtegn og sårlejer i et sporforløb
- Opsøget
- En hvalp som lige skulle læse manualen
- Selvstændigheden
- Lydighed contra sporlydighed
- Vigtigheden af et godt førerforhold
- Den vigtige kontaktøvelse
- Sporlydighed
- Sit / dæk på sporet
- Verharren
- Hetzen
- Hetzhunde er ikke schweisshunde
- En svær egnetheds-prøve-hetz
- Mandoms-Hetz-Prøven
- Forskellen på "kunstige spor" og "rigtige schweissspor"
- Kunstige udlagte spor
- Rigtige schweissspor
- Færtbilleder
- Sammenkoblingen af "kunstige / rigtige" spor
- Øg gradvis sværhedsgraden på træningssporene
- Kold - sund - fod
- Hvor tit skal jeg eller bør jeg træne spor