Skip to main content

Træning af knæk, tilbagegang, stjerner m.m.

Hvor tit skal jeg eller bør jeg træne spor

Man kan ikke umiddelbart skemalægge sportræningen flere måneder frem i tiden, da dette er afhængig af, hvilke momenter der trænes samt hundens alder, sporlyst m.m. Men en ting er sikkert, og det er at hunden (inden sporstart) altid skal være motiveret, dvs. have stor lyst til at gå spor.

I stort set alle hunde, og specielt jagthunderacerne, er der gennem avlen bevaret de nødvendige drifter. Disse drifter, og her tænker jeg specifikt på hundens sporlyst (altså lysten til at gå spor), skal i vores spor- eller schweisshund være stor, og jo større desto bedre.

Da al sportræning er lystbetonet, er det oplagt at jo større sporlyst en hund har, samtidig med at du formår at motivere hunden, desto oftere kan man gå træningsspor med den.

For at hunden hele tiden er motiveret for at gå spor, kræver det meget af dig som hundefører. Det er nemlig din opgave at variere sporforløbet, ståtiden, længden, udfordringerne m.m., så din hund altid er motiveret for at gå spor.
Hvis du lægger det samme spor hver gang, ikke udtrykke glæde og begejstring ved enden af sporet og der samtidig ikke er nogen belønning (mad eller trækkelege) for enden af sporet, varer det ikke længe før hundens motivation for at gå spor falder markant.
Hvis du heller ikke har et godt førerforhold / tillidsforhold til din hund, vil jeg påstå at en hund med en udpræget sporlyst, hurtigt bliver træt og ked af at gå spor. 

HVALPE
Hvalpe med en stor sporlyst, vil du dagligt kunne lave søgeudvikling samt kunne gå korte spor med.
Vær opmærksom på ved træning i opstart af hvalpen på de første spor, bør du ikke lave søgeudvikling (læs kapitlet Søgeudvikling).
Så længe hvalpen med den store sporlyst kan bevare koncentrationen, kan den også løse opgaverne, men du vil opdage, at når hvalpens koncentrationsevne ebber ud, vil den have svært ved at løse opgaven, men fortsætte med at søge. Man kan i sådan et tilfælde sige, at hundens drift er stærkere end dens nuværende spormæssige evner.

UNGHUNDEN
Selvom unghunden kommer ind i nogle spormæssige udfordringer i dens kønsmodningsperioder, bevarer den som regel stadig sin store sporlyst. Man skal passe på ikke at straffe hunden, når dens sporlyst (sporvilje) driver den frem på sporet, mens de hormonelle forstyrrelser (i kønsmodningsperioden) gør, at hunden ikke kan fastholde sporet. Så længe hunden arbejder på at løse opgaven, gennem dens store sporlyst, er alt i fineste orden.

Uanset hvilken kønsmodningsperiode din unghund befinder sig i, bør du dagligt lave søgeudviklings-øvelser med hunden, da lysten og evnen til at finde maden på græsplænen eller i skovbunden, aldrig vil forsvinde. Hav også i baghovedet, at enhver form for søgeudvikling, udvikler og fremmer unghundens sporlyst.

Jeg plejer i denne periode at kombinere sportræningen, med moment-øvelser, som f.eks. søgeudvikling, sporlydigheds-øvelser, spidse knæk m.m., hvilket jeg træner 3-5 gange pr. uge.

Sørg for at sportræningen aldrig bliver for ensformigt og kedelig, men gør sporet spændende.

DEN VOKSNE SPORHUND
Den fuldt udvoksede hund, som har været trænet gennem et eller flere år, kan selvfølgelig udrede længere og sværere spor, end hvalpen og unghunden.
Da hunden under udredningen af disse spor, ofte bliver udfordret fysisk såvel som mentalt, er det oplagt at man ikke kan lave lange og krævende spor hver 2. eller 3. dag.

Da alle hunde ikke har den samme grad af sporlyst i sig, er det din opgave som hundefører at finde balancen, så hunden hver gang den sættes på et spor, er det man kalder sporsulten, altså har stor lyst til at gå spor. Springer du en uge eller to over med sportræningen, vil du opleve at hunden blot bliver endnu mere sporsulten.

Sørg for hele tiden at variere længden, ståtiden, terræner (og gerne flere terrænskifter), nemme og svære passager, sværhedsgrad osv.

Op til sporprøver skal du sikre dig, at din hund udover at være gennemarbejdet, ALTID er sporsulten.

DEN VOKSNE SCHWEISSHUND 
Den voksne schweisshund, skal altid (24/7) være klar til at kunne spore anskudt eller påkørt vildt.
Derfor skal den reg. schweisshund, gennem fysisk og mental træning altid være i form.

Ligesom hos den voksne sporhund, skal du sørge for at alle træningsspor bliver spændende for hunden at udrede. Varier sværhedsgraden så hunden udover de svære og krævende spor, også tilbyde nemme og korte spor. Det er ikke nok at hunden kun får succes på de praktiske eftersøgninger, succes skal også opnås på træningsspor.

Som udgangspunkt træner jeg i snit færtskospor med mine reg. schweisshunde, ca. hver 10. dag udenfor klovvildt-jagtsæsonerne.